Sanofi
Consuma mai multe fibre în timpul menstruației

Hormoni

Estrogenul, menopauza și glanda tiroidă

Nu numai stilul de viață dar și mediul pot influența digestia. Chiar și genul te poate face să fii mai mult sau mai puțin înclinat să suferi de constipație: statistic, femeile suferă de constipație mult mai frecvent decât bărbații.

Motivele nu sunt foarte clare, însă oamenii de știință bănuiesc că ar putea fi în legătură cu hormonii feminini estrogen și progesteron. Ambii hormoni relaxează musculatura și calmează contracțiile uterului în timpul sarcinii. Reducerea mișcării intestinului ar putea fi un efect secundar al acestor hormoni.

Sarcina este, desigur, un prilej de fericire însă este, de asemenea, foarte stresantă din punct de vedere fizic și mental. În cazul în care utilizați suplimente de fier, care încetinesc și mai mult digestia, acestea pot produce curând constipație. Dacă este posibil, încercați să adăugați fibre în dietă și să beți lichide în mod regulat. Poți solicita, de asemenea, partenerului, un masaj blând pe stomac. Dacă toate aceste eforturi nu au succes, iti poți îmbunătăți digestia în timpul sarcinii cu un laxativ ușor (poti cere sfatul medicului sau farmacistului).
Afecțiunile tiroidiene pot avea, de asemenea, un efect negativ asupra digestiei. Tiroida este o glandă fără canale, care stochează iod și produce hormoni ce conțin iod. O tulburare patologică a tiroidei poate duce la o modificare pe termen lung în metabolismul hormonilor, având ca posibil rezultat constipația.
Menopauza implică modificări hormonale majore și poate provoca stres. Productia de estrogen este redusă, modificând echilibrul hormonal. Modul în care te confrunți cu aceste modificări este diferit, dar sunt posibile efecte secundare ca încetinirea mișcării intestinelor și constipație.