Sanofi
Simptomele Constipaţiei

Simptome

Cum să recunoști constipația?

Chiar daca in anumite situații poate fi jenant,aerul din abdomen care provoaca sunete si mirosuri neplacute trebuie eliminat.
Ar putea fi doar rezultatul unor zile în care ai consumat prea puțină apă, fibre, sau nu ai făcut exerciții fizice. În ciuda forțării atunci când mergi la toaletă, uneori dureros de dificilă, simți ca nu că poti goli complet intestinele. Scaunul este de obicei închis la culoare, uscat, greu și în cantitate mică.
În majoritatea cazurilor, urmele de sânge din scaun sunt inofensive, dar cunoașterea sursei poate fi utilă: sângele de culoare roșu deschis în materiile fecale sau pe suprafața materiilor fecale vine din partea inferioară a intestinului. Sângele din partea superioară a tractului digestiv face ca materiile fecale să fie semnificativ mai închise la culoare și lipicioase. Posibilele cauze de sânge în materiile fecale sau pe hârtia igienică includ hemorizi măriți sau fisuri mici în pereții rectului cauzate de forțare. Este bine să te adresezi unui medic, pentru a fi sigur. Medicii pot deosebi diferitele tipuri de scaune cu sânge, pe baza aspectului și consistenței.
Pentru o perioadă mânanci mai puțin decât înainte și nu ai poftă de mâncare. Practic te simți tot timpul sătul și nu iti mai este poftă de alimentele pe care altădată le mâncai cu plăcere.
De obicei nu este nimic grav, însă disconfortul iți poate afecta viața de zi cu zi: Te confrunți cu dureri bruște în partea inferioară a stomacului atunci când mergi la toaletă. Aceste dureri pot deveni permanente.
Ai o stare de discomfort datorita balonarii? Acest lucru poate fi chiar foarte vizibil. Balonarea stomacului apare de multe ori după-amiază sau seara și nu neapărat după mese.
Ca și în alte situații, fiecare are propriul ritm. Ca regulă generală, frecvența "normală" variază între de două ori pe zi și de trei ori pe săptămână.
Consistența materiilor fecale variază de la moale sau apos la uscat, cu senzația de constipație. Uneori ai senzația că nu ai putut goli complet intestinele.