Sanofi
Recomandări simple referitoare la cele mai frecvente mituri

Miturile referitoare la constipație

Diferența dintre adevăr și speculații

Când este vorba despre constipație, auzim o mulțime de mituri și convingeri greșite legate de utilizarea laxativelor. Iată câteva recomandări referitoare la cele mai frecvente mituri.

R: Uneori. Deși la unele persoane alimentația bogată în fibre ajută la prevenirea constipației, la alte persoane, cu constipație severă, aceasta se agravează în cazul în care crește aportul de fibre. Afla ce este util în cazul tău.
R: Este un mit. Nu te îngrijora - conform experților, constipația nu produce acumulare de toxine în organism.
R: Uneori. Experții consideră că hormonii au doar un rol minor în producerea constipației, însă la unele femei menstruația influențează frecvența scaunelor.
R: Este puțin probabil că laxativele recomandate iți vor face rău. Deși unele persoane cu constipație cronică au nevoie de laxative pentru a avea scaun, motivul nu este acela că au devenit "dependenți".
R: Este un mit. Unele persoane fac abuz de laxative, însă laxativele nu produc dependență.
R: Uneori. La persoanele mai în vârstă lipsa activității fizice poate duce la apariția sau agravarea constipației. Există, de obicei, și alți factori.
R: Este un mit. Nu există dovezi că provoacă în mod direct cancer intestinal. Cu toate acestea, un studiu științific american sugerează că riscul de cancer de colon este mai mare la persoanele care suferă de constipație cronică. Cercetătorii consideră că asocierea constă în faptul că atunci când o persoană suferă de constipație, intestinele sunt expuse mai mult timp la substanțele cancerigene.
R: Adevărat. Hormonii din sarcină par să influențeze tranzitul produselor alimentare și al deșeurilor prin intestin încetinindu-l, ceea ce poate duce uneori la constipație.
R: Este un mit. Nu există dovezi că aceasta problema revine după ce încetezi să iei laxative pentru constipație.
R: Este un mit. Laxativele sunt indicate pentru constipație și nu produc scădere în greutate. Administrarea unui laxativ este necesară pentru ameliorarea constipației, acesta nu produce pierdere în greutate ci are ca efect numai pierderea de apă, săruri și nimic mai mult. Iti recomandăm sa discuți cu medicul tău dacă ai nelămuriri cu privire la utilizarea laxativelor.