Sanofi
Constipația în timpul sarcinii și la copii

CONSTIPATIA LA COPII

Recunoaște simptomele și reacționați corespunzător

Aproximativ unul din trei părinți spun că la un moment dat copilul lor a suferit de constipație. În plus față de semnele evidente - scaune dureroase sau cu frecvență rară (mai rar de trei ori pe săptămână) - există alte simptome și indicații inițiale: exemplele includ stare generală proastă și letargie, pierderea poftei de mâncare, dureri de stomac, gaze urât mirositoare, și scaune uscate sau de consistență dură. Diareea poate fi, de asemenea, un semn de constipație: materille fecale întărite blochează intestinele copilului, astfel încât pot trece numai materiile apoase.
Pentru a menține o digestie sănătoasă, copiii au nevoie de o dietă bogată în fibre, cu multe fructe și legume proaspete, cereale integrale și leguminoase. Din fericire, există moduri în care iti poți încuraja copilul să mănânce alimente sănătoase: sursele de fibre pe care copiii au tendința să le mănânce cu plăcere includ floricele de porumb (conținut scăzut de zahăr),iaurtul este, de asemenea, un sprijin de lungă durată al sistemului digestiv.
Este o idee bună să încurajezi copilul ca primul lucru pe care îl face dimineața, să fie vizita la toaletă și apoi după fiecare masă sau gustare. Mai ales în cazul unui copil mai mic, poți obține rezultate mai bune dacă ceri si nu întrebi. În loc să intrebi, "Nu ai nevoie să mergi la baie?" poți spune pur și simplu " E timpul să mergi la baie."
Ca și în cazul adulților, la copii pot exista mai multe cauze de constipație.Nu este neobișnuit pentru copii să se abțină pur și simplu iar motivele pot fi: pentru că nu le place să utilizeze toaleta din alte locuri sau au avut constipație înainte și își amintesc durerea. Alte cauze posibile pot fi lipsa de fibre în dietă, lipsa consumului de apă în cantități suficiente, sau reacțiile adverse ale medicamentelor.
Consumul de lichide în cantități suficiente este de asemenea, important atât timp cât include în primul rând apă, ceaiuri și sucuri de fructe cu apă carbogazoasă. Nu interzice complet copilului băuturile cu zahăr, băuturile răcoritoare și milkshake-uri. Dar trebuie sa tii cont ca cel mai bine este să îi oferi alternative gustoase, sănătoase.
Dacă observi modificări neobișnuite sau neașteptate în comportamentul copilului tău referitor la scaun sau dacă pur și simplu esti îngrijorat, adreseaza-te medicului pediatru.