Sanofi
Constipația ca efect al medicamentelor

Boli cronice

Constipația ca simptom și efect advers

Dacă suferi de o afecțiune neurologică, metabolică sau așa -zisele tulburări sistemice, constipația poate fi o consecință nedorită. Constipația este destul de frecventă și nu trebuie să te îngrijorezi. De asemenea, nu este neobișnuit să apară constipația ca efect secundar al unor medicamente pe care le luați pentru alte probleme. Dacă bănuiești că există o legătură, trebuie să discuți cu medicul pentru a verifica posibilitatea de a schimba sau ajusta medicația.

Suferi de afecțiuni renale și ti-au fost recomandate diuretice? În acest caz constipația poate fi un efect secundar al eliminării neobișnuite de apă. Adreseaza-te medicului.
Unele tipuri de anemie sunt cauzate de lipsa unei cantități suficiente de fier în sânge și adesea sunt tratate cu suplimente de fier. Din păcate, la unele persoane, suplimentele de fier pot încetini mișcarea intestinului și produc constipație. Poți încerca să iei suplimentul de fier cu suc de portocale (ajută la digestie), însă în cazul în care nu este util, trebuie sa discuți cu medicul tău.
Dacă iei analgezice care conțin codeină, trebuie sa stii ca aceasta încetinește uneori mișcarea intestinului, ceea ce poate duce la constipație. În cazul în care este supărătoare, cere sfatul unui farmacist sau discută cu medicul despre alte tipuri de medicamente pentru durere pe care le poți încerca.
În cazul în care ai hipertensiune arterială este posibil să iți fie recomandate medicamente dintre care o parte (nu toate) pot afecta sistemul digestiv, încetinind digestia, ceea ce poate duce la constipație. Discută cu medicul în cazul în care consideri că medicamentele pentru hipertensiune arterială produc constipație.
În cazul în care iei tratament recomandat de medic pentru anxietate sau schizofrenie, iar acestea sunt medicamente antipsihotice, unul din efectul advers cunoscut este modificarea tranzitului intestinal. Dacă constipația devine o problema, adreseaza-te medicului .
Dacă ți-au fost recomandate de către medic medicamente pentru tratamentul epilepsiei,trebuie sa știi că uneori, acestea pot încetini mișcările intestinului. Adresează-te medicului sau personalul medical în cazul în care apare constipația.
Dacă suferi de o boală de inimă și iți sunt prescrise diuretice, cel mai probabil vei urina mai des. Uneori, unul dintre efectele secundare ale acestei pierderi neobișnuite de apă poate fi constipația.
Unele remedii pentru arsuri la stomac sau indigestie, care conțin aluminiu, pot încetini digestia și produce constipație. Există diferite tipuri de remedii ce nu conțin aluminiu, pe care le poti încerca, așa că adreseaza-te medicului sau farmacistului pentru schimbarea medicației, dacă este necesar.
Medicamentele pe care le iei pentru boala Parkinson pot avea, uneori, efect asupra intestinului, încetinind mișcarea acestuia. În cazul în care constipația devine o problemă, discuta cu medicul despre posibilele soluții.
În cazul în care medicul dumneavoastră v-a prescris diuretice pentru tratarea afecţiunilor ficatului, trebuie să ştiţi că acestea vă pot afecta tranzitul intestinal, astfel să vă constipati. Dacă se întâmplă acest lucru, discutaţia cu personalul medical despre alte opţiuni de tratament.